Friday, January 28, 2011

Nasi goreng Thai vs ikan pekasam

Nasi grg Thai: sbb guna perencah ns grg thai..
Ikan pekasam kembung grg bawang... yg istimewanya... ikan pekasam kembung ni fetty bikin sendiri...resepi aboh dikg. Nk resepi ke? xyah la k... simple gler ni.. nk bg pun segan,,, hahahah

Ni permintaan dr kwn br blogger, so fetty bg la resepi utk ikan pekasam ni,,, biasa nya ikan pekasam dr ikn2 sungai.. tp fetty suka wat ikan laut (selar kuning yg kecik2 tu @ ikan kembung)

Bahan:-
10 ekor ikan kembung (yg kecik2 jer)
garam kasar
asakm keping (asam kene bnyak tau)

cara:-
bersihkan ikan, tos kan
amik balang (pakai balang kuih raya pun bole)
taburkan permukaan balang dgn garam kasar, lapiskan dgn asam keping,pastu susun ikan..
ulang balik,,, ats ikan td taburkan gram kasar, asam keping, ikan... dan seterusnya... lapisan ats sekali kene letak asam ....
org dulu2 balang ikan pekasan simpan kat luar jer sbb xde peti ais
tp kt simpan la dlm peti ais, utk kebaikkan bersama... heheheheh
dlm 1 minggu perap, ikan boleh la di goreng...(basuh dulu sebelum goreng mkn dgn nasi panas,,, fuhhhh)

2 comments:

  1. Askum..fetty..TQ lah sudi follow blog sy...sy baru je blaja nak berblog..klu sudi leh x bagi resepi ikan pekasam tu..

    ReplyDelete
  2. wslm... sy pun baru2 jer berjinak2 dgn blog nih... okey klu nk resepinya nnti sy update skrg gak... nnt visit k.

    ReplyDelete