Sunday, February 13, 2011

Sup Tulang Ala Kedai Tomyam

Selalunya klu fetty klu teringin nk mkn sup tulang/sup ekor mesti ajk Mr.Love mkn kat kedai tomyam... Tp paham2 jer la,, "kedai" supnya sikit jer, nk order utk 2 org takut x abih,, x abih pun byr same gak... huhhh
Dipendekan citenya,, fetty try cr dlm google.. jumpa la resepi ni... tp fetty ade la edit sikit2, maklum la nk ikut sepenuhnya,,, kdg2 bahan x cukup...

Bahan:- (utk 2 org mkn) maaf yer fetty selalu bg resepi utk 2 org mkn,, sbb fetty masih ber2.. hehehe
tulang lembu (fetty beli dlm rm6 jer)
1 btg serai
daun ketumbar
2 biji bwg besar
2 inci halia
3 helai daun limau
1 batang lobak merah (ni fetty suka2 nk letak, tp korang bole letak btg sup)
4 biji bwg putih
air secukupnya
minyak utk menumis
1 biji limau nipis

Cara:-
Rebus tulang bersama halia yg sudah diketuk, & sebiji bawang besar yg belah 4 selama 2 jam. (ini utk tulang yg sikit, klu bnyak tulang nya kene lebih lama)
Panaskan minyak, goreng bawang putih yg telah diketuk sehingga anik bau.. masukkan serai (diketuk),daun ketumbar,1 biji bwg besar yg dipotong 4,daun limau, & lobak merah(potong ikut suka) & tumis...
Masukkan air rebusan tulang bersama dgn tulang sekali. Mengelegak jer, msuk grm & aji secukup rasa...
Sebelum dihidangkan,, perahkan asam liamu td...
Nyum,, nyum.. selamat berkedai tomyam dirumah sendiri"  memang makan puas hati.

Udang Masak Lemak Cili padi

Menu mengejut tgh ari td, igt nk ajk Mr.Love mkn lunch kat luar.. tp pg td pg pasar mcm2 lauk ade beli termasuk la udang ni. Mcm rugi jer plak,, da beli tp x masak... So fetty pun amik keputusan utk masak. & dan yg terlintas kat pala nih, msk lomak udang... perhhh...
Nk jadikan cite, tgn fetty ni x berapa tahan tumbuk cili, pijor 1 tgn nnti. Mintak la tolong Mr.Love tumbukkan, fetty bg 4 biji cili padi, tp Mr.Love ckp x ckup mentang2 la dia tukang tumbuk... fetty da ckp cili padi yg jenis pedas... ape lagi dia tambah cili...ape nk kata podeh gilerrr... tp sodap......

Bahan:- (utk 2 org mkn)
Udang (suka ati ler nk bnyak mana k)
1 cawan santan
3biji bwg merah
4 biji cili padi
1 inci kunyit hidup (kunyit serbuk pun ok,, klu xde yg hidup)
1 btg serai
1 biji tomato
sedikit belacan
Ajinomoto
Garam

Cara:-
serai diketuk
Bahan yg ditumbuk lumat: cili+bawang+kunyit+belacan
masukkan udang.santan,serai & bahan yg ditumbuk td kedlm 1 periuk..
masak hingga mengelegak, masukkan aji & garam. Tambah air jika mahu lebih kuahnya.
Sebelum tutup api masukkan tomato. Fetty suka masukkan tomato last, sbb fetty suka tomato x lembik sgt...
Selesai... selamat menjamu selera.



Puding Jagung Pelangi

Tips:- puding ni fetty gunakan Acuan dr tupperware, cantikkan??? harga nya pun berpatutan jer..
setelah diterbalikkan , ini la hasilnya...
Dapat kabar, adik dr kg nk dtg umah, kononnya wat puding kegemaran dia... sekali dia x jadi dtg daaa... puding da jadi... So, da tau x ape jawapannya??
Makan la sendiri...Mr,Love fetty x suka sgt mknan jenis lembik2 nih... huhuhuh.. terutama puding. So, fetty telan sorang2 la, igt esok nk g opis member nk berjamu kt sna.. makan ramai2...
Nak tau resepi x?

Bahan:-
1 paket agar2 (fetty pakai yg cap layang2 tu)
4 sb gula
1 cwn jagung dlm tin
1 sudu kecil susu pekat
1 sudu kecil tepung kastard
pewarna yg dibenarkan, merah/hijau/biru
5 cawan air

Cara:-
Masak agar2 dgn 5 cwn air, mengelegak masuk masukkan gula, sementara tunggu agar2 hancur. Gaulkan jagung td bersama susu pekat & tepung kastard. Kemudian masukkan ke dlm periuk agr2 td. Gaulkan sama rata, setelah agk pekat masukkan dlm acuan.
Pewarna td titiskan 3 titik utk 1 warna diatas agr2, kemudian layarkan perlahan2 dgn garfu.. supaya warna tidak smpai ke dasar hnya ats permukaan agar2 sahaja. Biarkan beku,, jap2 g bole la dihidang & dimakan bersama family.. Selamat Mencuba.

Gulai Patin Tempoyak

Ermmm....sedapnyaaa... ini lah masakan kegemaran fetty.. al maklum la fetty berasal dr Temerloh & ini la 1 menu yg menjadi sebutan di bandar Temerloh.(Temerloh Bandar Ikan Patin )Tp yg x bestnya Mr.Love fetty x suka masakan ni, x kene selera tekak dia..

Bahan;-(utk 4 org mkn)
1 ekor ikan patin (hati2 memilih ikan, ade patin yg hanyir)
daun kesum
bunga kantan
2 ulas bawang putih
4 biji bwg merah
6 biji cili padi
2 asam keping
3sb tempoyak
ajinomoto
garam

Cara:-
Bwg putih,bwg merah & cili padi dikisar.
Ikan patin dibasuh bersih, potong ikut suka.... letakkan dlm periuk bersama air,daun kesum,bunga kantan,asam keping,tempoyak & bahan kisar. sehingga mengelegak masukkan aji & garam secukup rasa...
utk menambahkan lebih sedap, bole h jugak letak sayuran lain seperti bendi,terung&timun...