Thursday, March 17, 2011

Hati goreng kicap bunga kantan

Hurmm... masak menu nih,, harumnya 1 umah bau nya sungguh mendamaikan jiwa utk makan... nyum nyumm... Ade sorang teman fetty tu, dia komen gmba2 masakan yg fetty show kat Fb,  semua masakan fetty ade TOMATO,, termasuk la msk kicap nih.. Nk tau kenapa?? Sbb Mr.love suka mkn tomato, mkn nasi putih pun boleh ulam dgn tomato..heheheh,, elok utk kesihatan.

Bahan:
Minyak masak utk menumis
3 sudu cili boh
2 biji bwg putih (diketuk)
1 biji bwg besar (hiris besar)
1 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
1 bjii tomato belah 4
1 juntum bunga kantan dihiris
garam & aji
kicap
Hati ayam (ikut suka yer nk bnyak mna,, bape ramai yg mkn)-gaulkan dgn garam kunyit kemudian gorengkan.

Cara:-
-panaskan minyak, tumis cili boh bersama bwg putih, bunga lawang, bunga cengkin & kayu manis.
-masukkan kicap, garam & aji
-masukkan bunga kantan yg telah dihiris, serta bawang besar
-akhir sekali masukkan tomato hati ayam yg telah digoreng td..
Siappp,, bole la dihidang...

Sambal goreng ala2 jawa


Taraaaa,, ini la sambal goreng kegemaran Mr.Love fetty...
dia yg request nk mkn menu nih.. hehehheh

Bahan:-
2 biji tauhu *potong dadu & goreng
tempe *potong & goreng
1/2 cawan kacang tanah *digoreng
1 biji ubi kentanh * potong panjang2 & goreng
1/2 biji lobak merah* dihiris
2 keping fuchuk *direndam
soohon secukupnya *direndam
2 biji bawang putih*hiris
1 biji bwg besar*hiris
2 sudu lada blender
2 sb kicap
bahan perasa
garam
minyak utk menumis

Cara:-
-panaskan minyak, masukkan bwg merah & putih, kemudian masukkan cili blender.. tumis hingga naik bau.
-masukkan lobak merah
-masukkan bhn *yg telah digoreng (ubi kentang, tempe, kacang tanah, tauhu kacau sebati
-kemudian masukkan fuchuk & soohon
-masukkan kicap,bahan perasa, garam...
gaul sebati, bole la dihidangkan...
selamat mencuba,,,

kek Lobak Merah

Dalam 1 minggu ni tgn fetty ni sakit, mcm terseliuh. X tau la kene ape.. tp arini tgn ni mcm da ok sikit, walaupun masih ade rs sakit. Tp da mula la tgn ni xnak diam... arini terhasilnya kek lobak merah.. nyum nyum nyum,,,

Bahan:-
1 cwn tepung gandum *diayak
1 sk serbuk kayu manis *diayak
1 sk baking powder *diayak
1 cwn marjerin
1/2 cwn gula halus
2 biji telor
1 sk essen vanila
3 biji buah prunch (dihiris halus2,)
1 biji lobak merah (disagat halus, celur & toskan)
sedikit marjerin utk sapu ats permukaan loyang

Cara:
-pukul marjerin dgn gula hingga kembang, masukkan telor sebiji, sebiji pukul lagi sehingga sebati.
-masukkan tepung gandum, serbuk katu manis,& baking powder yg telah diayak sehingga sebati.
-masukkan buah prunch & lobak merah gaul sebati.
-masukkan adunan ke dlm dulang kukusan & ratakan
-kukus selama 45minit..
selamat mencuba..