Thursday, March 17, 2011

Hati goreng kicap bunga kantan

Hurmm... masak menu nih,, harumnya 1 umah bau nya sungguh mendamaikan jiwa utk makan... nyum nyumm... Ade sorang teman fetty tu, dia komen gmba2 masakan yg fetty show kat Fb,  semua masakan fetty ade TOMATO,, termasuk la msk kicap nih.. Nk tau kenapa?? Sbb Mr.love suka mkn tomato, mkn nasi putih pun boleh ulam dgn tomato..heheheh,, elok utk kesihatan.

Bahan:
Minyak masak utk menumis
3 sudu cili boh
2 biji bwg putih (diketuk)
1 biji bwg besar (hiris besar)
1 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
1 bjii tomato belah 4
1 juntum bunga kantan dihiris
garam & aji
kicap
Hati ayam (ikut suka yer nk bnyak mna,, bape ramai yg mkn)-gaulkan dgn garam kunyit kemudian gorengkan.

Cara:-
-panaskan minyak, tumis cili boh bersama bwg putih, bunga lawang, bunga cengkin & kayu manis.
-masukkan kicap, garam & aji
-masukkan bunga kantan yg telah dihiris, serta bawang besar
-akhir sekali masukkan tomato hati ayam yg telah digoreng td..
Siappp,, bole la dihidang...

No comments:

Post a Comment