Sunday, February 13, 2011

Sup Tulang Ala Kedai Tomyam

Selalunya klu fetty klu teringin nk mkn sup tulang/sup ekor mesti ajk Mr.Love mkn kat kedai tomyam... Tp paham2 jer la,, "kedai" supnya sikit jer, nk order utk 2 org takut x abih,, x abih pun byr same gak... huhhh
Dipendekan citenya,, fetty try cr dlm google.. jumpa la resepi ni... tp fetty ade la edit sikit2, maklum la nk ikut sepenuhnya,,, kdg2 bahan x cukup...

Bahan:- (utk 2 org mkn) maaf yer fetty selalu bg resepi utk 2 org mkn,, sbb fetty masih ber2.. hehehe
tulang lembu (fetty beli dlm rm6 jer)
1 btg serai
daun ketumbar
2 biji bwg besar
2 inci halia
3 helai daun limau
1 batang lobak merah (ni fetty suka2 nk letak, tp korang bole letak btg sup)
4 biji bwg putih
air secukupnya
minyak utk menumis
1 biji limau nipis

Cara:-
Rebus tulang bersama halia yg sudah diketuk, & sebiji bawang besar yg belah 4 selama 2 jam. (ini utk tulang yg sikit, klu bnyak tulang nya kene lebih lama)
Panaskan minyak, goreng bawang putih yg telah diketuk sehingga anik bau.. masukkan serai (diketuk),daun ketumbar,1 biji bwg besar yg dipotong 4,daun limau, & lobak merah(potong ikut suka) & tumis...
Masukkan air rebusan tulang bersama dgn tulang sekali. Mengelegak jer, msuk grm & aji secukup rasa...
Sebelum dihidangkan,, perahkan asam liamu td...
Nyum,, nyum.. selamat berkedai tomyam dirumah sendiri"  memang makan puas hati.

1 comment: