Friday, February 18, 2011

Pengat Pisang Air Gula Kabong Bersagu

Slurpp...slurppp...
Kegemaran fetty nih, tp Mr.Love x suka.. Selalunya klu fetty buat mesti fetty makan sorang2.. huhuhuh
Kalau fetty wat malam mknnya siang esok, da sejuk br kuar dr peti ais tuh,,, ermmm sedapnya.

Bahan:-
3 biji pisang nangka
1 helai daun pandan
1 buku gula kabong
1 senduk gula pasir
1 sb biji sagu (rendam dlm air panas)
3 cawan air

Cara:-
Gula kabong dimasak dgn air, sehingga cair semua ditapis.
Air gula yg sudah ditapis td, masukkan gula, sagu &daun pandan sehingga mengelegak masukkan pisang. Sehingga nmpak pisang agk layu leh la ditutup api...
Slurppp.... selamat menjamu selera. 

3 comments:

  1. mcmna pulak sukatan untuk kurangkan manis pengat ni? sy suka nih..

    ReplyDelete
  2. inbox kat chatbox sy ye sukatan nak kurangkan gula ni..trm kasih :)

    ReplyDelete
  3. utk kurangkan manis,, amik sukatan gula guna sudu mkn dlm 5 sudu ke...

    ReplyDelete