Friday, January 28, 2011

Sagu Gula Merah Bersantan

Bubur sagu ni fetty wat sbb teringin sgt nk mkn, masa tu demam.... klu bole nk mok kat kg tuh yg watkan,, maklumla bile da duduk bersuami ni sume kene wat sendiri. xleh harap org tua lagi..

Bahan:- (utk 2-3 org mkn)
1 cwn sagu
6sb gula
1sk garam
2 helai daun pandan
1 cawan gula merah
2cwn santan
Cara:-
-masak air mengelegak, basuh sagu bersih dan masukkan dlm air panas td masak hingga sagu berubah warna, angkat dan tapis, letak sagu dlm acuan kecik2/ dulang..biarkan sejuk
- masak gula merah dgn gula masak hingga agk pekat & tapis
-santan masak bersama daun pndan utk wangikan kuahnya. letakkan garam
*** kuarkan sagu @ potongkan sagu... letak santan&gula merah...sedia la utk menjamu selera.

Puding Pelangi

Makan selepas  disejukkan,,, halus lembut jer lalu tekak.... resipi ni fetty cuma dr salah 1 majalah "rasa" tp memang berbaloi buat,,, sedapppp..

Bahan:-
1peket agr2
1/2 tin susu sejat
1 sb tpg kastard
3 sb tpg jagung
3 sb susu pekat
pewarna merah&hijau
2 biji telor
gula secukupnya da air

Cara:-
-Didihkan agar2 dgn lapan cwn air
-masukkan gula & kacau, masukkan pula susu & tepung kastard kacau lagi
-telor &tpg jagung dipukul hingga kembang masukkan kedalam adunan agr2 td
-setelah mendidih angkat & tapis
-bahagikan kepada beberapa bahagian& letakkan pewarna setiap 1
-tuangkan agr2  kedlm dulang, setelah sedikit membeku, tuang lagi agr2 yg 1 lagi kaler, dan seterusnya ulang yg sma,,,
kemudian sejukkan,,, boleh la ajk kengkawan dtg mkn...

Puding Kastard ( Sagu )

Cantik kaler nye kan,,,, rasa pun memuaskan.. sedap mata memandang sedap lagi tekak yg menelan.
Bahan:-utk 6 org mkn
1peket agar2
4cwn air
1cwn gula
3 biji telor
1sb tepung kastard
1 tin susu cair
sagu
pewarna

Cara:-
-msk agr dgn 4 cwn air,masukkan gula..
-telor,susu,tepung kastard.. diblend
-masukkan bhn blend td ke dlm periuk yg masak agr2 td..
-sagu basuh bersih,,, masak sehingga bertukar jadi jernih&tapis...masukkan kedalam agar2
-bahagikan kepada 3 bahagian&3 kaler
-tuang kan agar2 kedlm acuan/dulang... tuangkan secara tindih2 utk dptkan corak yg cantik & menarik... selamat mencuba..
 Bahan & caranya sma jer dgn puding diatas,,cuma kreativiti nyer yg berbeza ikut idea tersendiri..

Nasi goreng Thai vs ikan pekasam

Nasi grg Thai: sbb guna perencah ns grg thai..
Ikan pekasam kembung grg bawang... yg istimewanya... ikan pekasam kembung ni fetty bikin sendiri...resepi aboh dikg. Nk resepi ke? xyah la k... simple gler ni.. nk bg pun segan,,, hahahah

Ni permintaan dr kwn br blogger, so fetty bg la resepi utk ikan pekasam ni,,, biasa nya ikan pekasam dr ikn2 sungai.. tp fetty suka wat ikan laut (selar kuning yg kecik2 tu @ ikan kembung)

Bahan:-
10 ekor ikan kembung (yg kecik2 jer)
garam kasar
asakm keping (asam kene bnyak tau)

cara:-
bersihkan ikan, tos kan
amik balang (pakai balang kuih raya pun bole)
taburkan permukaan balang dgn garam kasar, lapiskan dgn asam keping,pastu susun ikan..
ulang balik,,, ats ikan td taburkan gram kasar, asam keping, ikan... dan seterusnya... lapisan ats sekali kene letak asam ....
org dulu2 balang ikan pekasan simpan kat luar jer sbb xde peti ais
tp kt simpan la dlm peti ais, utk kebaikkan bersama... heheheheh
dlm 1 minggu perap, ikan boleh la di goreng...(basuh dulu sebelum goreng mkn dgn nasi panas,,, fuhhhh)

Aiskrim Malaysia..

Eskrim Msia??? hehehe Fetty pun x tau mcmana masa zaman sekolah dulu2 kt panggil aiskrim ni sbg aiskrim Malaysia... yg ni xyah la bagi resepi,,, xkn x tau nk wat,,, hehehehehe
yg kaler merah tu bukan sirap biasa tau,, dlmnya ade asamboi.. yg kuning tu biasa la jagung... sedappp mkn time panas terik,,,hehehe

Pecal Udang

PECAL UDANG,,,, ni favourite food Mr.Love Fetty... (Suami tersayang). Kalau balik ke kgnya di Sg.Besar Sabak Bernam,, fetty & Mr.love xkan lepaskan peluang utk pekena pecal ayam warung mak siti kedai no9. Perghhh.... memang best gler. Kuah pecal ni ade jual yg da siap, klu nk buat pun bole...fetty bagikan resepinya utk sape2 yg nak mencuba. Utk sayurnya pula korang punya suka la nk letak sayur ape, contohnya:-kankung,pucuk paku,ubi sengkuang,taugeh,pucuk ubi & mcm2 lagi ikut selera sendiri k. Pastu celur jer..Nasi impitnya biasa la yg segera, cepat & mudah.

Bahan utk Kuah pecal:-
5 tgkai cili kering
3biji bawang merah
3ulas bwg putih
1 sb asam jawa
sedikit perasa aji(sape x suka xperlu letak k)
2sb gula
1sk garam
belacan (klu suka) tp fetty memang suka masak guna belacan,, hehehe
daun limau
2cwn kacang tanah
Air(utk membancuh kuahnya nnti)

Cara:-
-goreng kacang tanah tnpa minyak hingga masak(buangkan kulitnya)
-cili kering+bwg merah+bawang putih+belacan+asam jawa=Semua goreng tnpa minyak... agak2 da garing angkat. setelah sejuk bahan td semua dikisar termasuk kcg tanah yg telah dibuang kulitnya.
-setelah semua nya diblend.. bancuh dgn air,letakkan gula,garam&aji.... Siappp..



Udang goreng simple.. senang sgt campak2 jer dlm kuali goreng.
Bahan:-
15ekor udang(digaul dgn garam &kunyit)
1biji Bawang besar (potong bulat)
3biji Bawang putih (ketuk) klu rajin hiris
secubit aji
5tgkai cili padi..

Cara:-
Goreng udang, sehingga udg berubah warna masukkan bahan lain, bawang putih,merah,cili,garam & aji... Sedia dihidangkan...slurpppp


Agar2 Santan Layer

Kite semua dah tau mcmana nk wat agar2 kan? Tp kali ni fetty saje nk share dgn kwn semua. Agar2 santan yg fetty buat ni kaler hijau tu berperisa tebu & yg merah sume tau kan?? sudah tentu la sirap ros., jarang org wat agar2 santan 2 layer mcm ni, tp fetty wat sbb nampak cantik... nk tau bahan&cara2nya x???
Bahan:-(utk 4 org mkn)
1 peket agar
1000ml air (fetty guna 1 jug)
1 biji telor
1 sudu kecil garam
7 sb gula
1 cawan santan kelapa
Daun pandan utk wangi(klu suka la)
Pewarna hijau & merah
Cara:-
Masak agar2 bersama daun pandan, Masukkan gula... masak hingga agar2 hancur. Bahagikan agr2 tadi kpd 2 periuk masukan pewarna 1 merah&1 lagi hijau. Santan diblend dgn telor&garam. Kemudian masukkan hnya separuh sahaja santan kedlm salah 1 periuk .. gaulkan sehingga naik lemak & tuang ke dlm acuan/dulang. Kemudian tunggu keras sikit baru masuk baki agr2 td.

Cara & bahan same jer dgn agar2 diatas, cuma tukar pewarna &perisanya shj...
Ini la cara Fetty utk menambat selera org yg tgk menu yg fetty buat,,, rupa & warnanya buat org yg tgk terliur & ingin cuba rasa...


Ini same gak,, cuma rasanya yang lain... Santan Gula merah