Friday, February 18, 2011

Pengat Pisang Air Gula Kabong Bersagu

Slurpp...slurppp...
Kegemaran fetty nih, tp Mr.Love x suka.. Selalunya klu fetty buat mesti fetty makan sorang2.. huhuhuh
Kalau fetty wat malam mknnya siang esok, da sejuk br kuar dr peti ais tuh,,, ermmm sedapnya.

Bahan:-
3 biji pisang nangka
1 helai daun pandan
1 buku gula kabong
1 senduk gula pasir
1 sb biji sagu (rendam dlm air panas)
3 cawan air

Cara:-
Gula kabong dimasak dgn air, sehingga cair semua ditapis.
Air gula yg sudah ditapis td, masukkan gula, sagu &daun pandan sehingga mengelegak masukkan pisang. Sehingga nmpak pisang agk layu leh la ditutup api...
Slurppp.... selamat menjamu selera. 

Apam Beras

Penghargaan terima kasih buat "Azita Kitchen" fetty mencuba resepi ni dr blogger dia... Selalu nya mkn apam yg mok buat di kg, kl dok sendiri ni asik beli jer mkn x puas rasanya plak x memuaskan.. tp bile da bole wat sendiri ni fetty rasa puas hati sgt..
Balance nasi mlm td jgn dibuang membazir,,, gunakan sebaik mungkin.... Ini la hasilnya.
Bahan:- utk 22 biji jer.. klu nk lebih doublekan bahannya...
1cwn nasi
1cwn tepung gandum
1cwn tepung beras
1cwn gula
1gelas air (cawan dgn gelas x sma tau)
1 sudu yis
Pewarna
Cara:-
Blend nasi dgn air sampai halus
Masukkan gula, blend lagi hingga halus sebati semua
Didalam bekas lain, tepunf beras, gandum & yis disatukan dan gaul. Masukkan nasi blend td, gaul sebati perapkan selama 3 jam...
Selepas 3jam, bole bahagikan beberapa bahagian mengikut warna 
Pastu kukus la selama 15 minit...
Bole dihidangkan dgn kelapa parut, tp fetty x suka ngat kelapa parut tu..
Selamat Mencuba... Sedappppp nyumnyum